HTML

Baloldali Kritikus

Naprakész vélemények, meglátások, közérdekű fejlemények, médiakritika, kormánykritika. Figyelmünket a mindennapok elénk tolt késztermékeire fordítjuk, legyen az politikai állásfoglalás, média-agymosás, közélet, tudományos hazugság. Emellett szolidaritást vállalunk a mindenkori, logikus baloldali eszmékkel, annak hőseivel és tanítóival együtt. Megvetjük és elítéljük a fasizmust és modern megjelenési formáit, az egyenlőtlen bánásmódot, a túlzásba vitt nacionalizmust, a politikai bűnözést, a rasszizmust. Tiszta, rendezett, gondolkodó Magyarországot akarunk, tiszta, rendezett, gondolkodó lakossággal. Rajtatok is múlik!

Friss topikok

  • BaloldaliKritikus: És melyik mondatban írtam én azt, hogy az utcán tüntetni nem szükséges? Mert nem írtam ilyet. Érd... (2012.09.02. 02:14) Julian Assange és az ecuadoriak

Utolsó kommentek

  • BaloldaliKritikus: És melyik mondatban írtam én azt, hogy az utcán tüntetni nem szükséges? Mert nem írtam ilyet. Érdemes. Lesz is rá több alkalom ebben a hónapban. Az internet forradalmi tevékenységre való használa... (2012.09.02. 02:14) Julian Assange és az ecuadoriak
  • Lord Korovjov: Ahogy gondolod. Én azok közé tartozom akik azt mondják, hogy az állandó internetes észosztás mellett nem árt néha az utcára is kimenni (a forradalmakat a valóságban vívják), így messzemenően támogat... (2012.09.01. 22:22) Julian Assange és az ecuadoriak
  • BaloldaliKritikus: Assange-ot és a wikileaks-t pedig 2 éve zártam a szívembe, még szép, hogy melléjük állok (állunk). Ez nem kérdés. (2012.09.01. 22:13) Julian Assange és az ecuadoriak
  • BaloldaliKritikus: Utazni nehezen tudok, mert igen drága, és nem is vagyok kívánatos személy, hidd el. De attól, hogy az ex-szervezetem kritizálom a kötődése és egyes személyek miatt, az nem jelenti azt, hogy akár a b... (2012.09.01. 22:11) Julian Assange és az ecuadoriak
  • Lord Korovjov: Lám, azért mégiscsak szép tőled, hogy odaállsz az ügy mellé, amit az ex-szervezeted az elsők között vállalt föl a magyar baloldal megnyilvánulásaiban. Ott leszel a szimpátia-tüntetésen is? (2012.09.01. 21:33) Julian Assange és az ecuadoriak
  • Utolsó 20

Kategóriák

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kritikus véleménytár

2012.07.24. 23:35 BaloldaliKritikus

Felsőoktatási mizéria

felsooktatas.jpg

Megvannak hát a ponthatárok! Az idei ponthúzás is hozott örömet-szomorúságot, és hozott még valamit: egy talpalávaló betonmasszát minden hallgató lába alá. Hogy is van ez? És hogyan tovább?

Botrány botrány hátán

Összegezzük az elmúlt időszakban történteket: a felsőoktatás átalakítása során elkövetett diákság elleni bűnök legpofátlanabbika az ún. hallgatói szerződés, amely kimondja: az állam csak abban az esetben nyújt "ösztöndíjat" a hallgató számára, ha az becsületszavát (írását) adja rá, hogy tanulmányainak befejezése után a tanulmányi idő kétszeresét fogja ledolgozni kis hazánkban becsületes honleány/honfiú módjára, "mert tartozik ennyivel a hazájának" (idézet Hoffmann T., mint Tuba Rózsa egyik interjújából). Azaz: aki nem akar (vagy nem tud) perkálni, az eladja magát az államnak meghatározott időre. Probléma ezzel csupán annyi, hogy az állam viszont nem biztosítja manapság a "romkocsmák félhomályában merengő" diplomások számára azt az európai színvonalú és bérezésű munkát, amiért cserébe a friss szakember akár a lelkét is nekiadná hazájának jó állampolgár módjára. Akkor hogy is van ez? Kedves most felvett, fiatal egyetemisták! Itthon maradtok, akkor is, ha jussotok éhhalál és albérleti szobákban tengődés egy jól fizető, megbecsült karrier és életpálya helyett! De ezzel a húzással örömöt szerezhettek nagyhazafi Rózsi néninek, és széthullóban lévő kis országunknak, ahogy azt tisztes magyarnak kell. 
Korábban idéztük Rózsika érettségizettekhez írott levelét, amelyben ő maga is elismerte, hogy külföldön versenyképesebbek ugyan a fizetések, de nehogy már az itt megszerzett tudással eltávozzatok. Igen ám, csakhogy ebben az esetben a maradás szimpatikusabbá tételéért sürgősen, azaz most rögtön máris és villámgyorsan tenni kellene, különben az a helyzet áll elő, hogy jó nevű egyetemeink a jövő munkanélkülijeit fogják az elkövetkező években kitermelni. 

111024_tuntetes_08.jpg

Az röghöz kötés ellen a közelmúltban Alkotmánybírósági kifogás is érkezett, ám a kormány nem teketóriázott, egy kis variáció itt, egy kis módosítás ott, és máris törvénybe van iktatva ez a páratlan, rendkívül szigorú és önző elképzelés. Köszönjük, magyar állam, az érdekünkben hozott építő jellegű döntést! Természetesen Te csak ami javunkat akarod, mint mindig!

DKOKO20111027044.jpg

Kinek a gyereke vagy?

És hogy kiknek a javát akarja még, azt jól példázza a napokban megjelent sajtóértesülés, miszerint a Testnevelési Főiskolán jogtalanul kapta meg diplomáját három fiatal. 
Előre leszögeznénk, hogy nem kenyerünk a fiatalok lejáratása, még abban az esetben sem, ha más szemszögből figyelik és értelmezik a politikai döntéseket, azt pedig végképp nem tartjuk helyesnek, ha egy fiatalt a felmenői "bűneiért" ócsárolnak. Ám ez esetben mégsem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy míg más fiatal megküzd foggal-körömmel a Diploma nevű papírért, addig valakik meg nem érdemelt, jogtalan kedvezményben részesüljenek. Történt ugyanis, hogy az említett három hallgatónak az intézmény egyik felsőbb vezetője saját kódját használva a főiskola érdemjegyeket rögzítő rendszerében önkényesen beírta a hiányzó jegyeket, hozzásegítve így őket a diploma megszerzésének feltételeihez. Egyikük, minő meglepetés, egy kormánypárti politikus gyermeke, két "kollégája" pedig a volt szobatársai. 
Nos, kedves friss hallgatók, nem mindegy ám, kinek a gyermekei vagytok! Nincs igazságos rendszer, nincs ingyenes felsőoktatás, nincs valódi megélhetést biztosító ösztöndíj, van viszont kivételezés, van hitel a nyakatokba egy életre! Ez pedig a magyar oktatás szégyene, olyan folt, amit egy felnövekvő generáció emlékeiben évtizedek alatt sem lehet majd tisztára mosni. Éljen az esélyegyenlőség, a demokrácia!

baloldali kritikus blog.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://baloldalikritikus.blog.hu/api/trackback/id/tr144738540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása